Thorpe Park

06/13/2004
De volgende ochtend rijden we na een full english breakfast (oef) richting Thorpe Park, het tweede park van de Tussauds groep. Merkwaardig is het trouwens dat de toegangspoortjes het pasje van Heidepark niet herkennen, maar de FastTrack apparaten weer wel. Het zal trouwens een prachtige zonnige dag worden met een strakblauwe hemel.

De ingang ziet er fraai uit, na de toegangspoort loop je over een lange brug het eigenlijke park in. Daarbij kom je dan eerst in een grote overdekte hal met vele winkeltjes, bars en speelautomaten. Aan de andere kant van de hal kom je dan uit op een verhoging waarvandaan je al een aardig overzicht van het park kunt krijgen.

Direct valt dan ook Nemesis Inferno (#134) op, de eerste B&M van de trip, en dit is ook meteen de eerste attractie die we hier zullen doen. Druk is het zeker niet, er staat gewoon helemaal geen wachtrij. Zo doorlopen het station in en gaan. Als de trein het staion uitrijdt volgt direct een kleine drop door een tunnel met neveleffecten, waarna de lifthill het overneemt. Nemesis Inferno is zoals een B&M moet zijn: soepel, snel, intense inversies en met het typische B&M geluid. Ze zijn misschien niet de meest innovatieve bouwers maar ik vind die banen heerlijk.FastTrack is hier voorlopig overbodig; omlopen en weer instappen .... wheeee.

Een paar attracties verder komen we Colossus (#137) tegen, de 10-looper van Intamin. Hier is het al wel wat drukker en het begint ook serieus warm te worden. We zijn uiteindelijk blij dat we het station in kunnen. Het is in eerste instantie vreemd om in een Goliath-trein met schouderbeugels te stappen. De rit zelf is erg leuk, je gaat automatisch de inversies mee zitten tellen. Het begint met een vertikale loop, een recht stuk, dan een boomerang-achtig element, terug via tweemaal een kurketrekker, dan weer de heenweg met een viervoudige barrel-roll (hangtime!) en terug naar het station met nog een barrel-roll. Er zit geen saai moment in de baan.Voor een tweede rit hebben we toch maar even een FastTrack kaartje gehaald. Later die dag hebben we dan nog die tweede rit gemaakt, ditmaal frontseat. Hoewel een hele leuke baan hou ik het toch op Nemesis Inferno. Emanuel vond Colossus leuker geloof ik.

Zoals ik al zei was het aardig warm geworden. Wat is er beter om wat af te koelen dan een fijne spillwater. Tidal Wave is wat dat betreft een spillwater die z'n naam eer aan doet. Wanneer de boot het water weer raakt staat er een muur van water loodrecht omhoog. De hele plens stort daarna de boot in wat gegarandeerd geen droge draad meer aan je lijf oplevert. Minpuntje is wel dat tussen verplicht meegenomen moeten worden en daar wordt ik met 2 camera's in een rugzakje toch een tikje nerveus van. Gelukkig bleek de tas redelijk waterdicht.


Op deze foto lijkt het water niet erg hoog op te spatten maar het kwam uiteindelijk neer waar ik met camera stond.Over nat worden gesproken: ook de rapid river doet een aardige duit in het zakje. Ribena Rumba Rapids is een vlotte en leuke baan, met als finale nog een fikse buis waarvandaan een zuil water rechtstreeks in de bootjes wordt gestort. Vooral leuk voor de kijkers.Naast Tidal Wave staat een MacDonalds waarin de theming van de spillwater wordt doorgevoerd. Het plafond ziet eruit alsof het gisteren naar beneden is gekomen. Het hele gebied rond de attractie straalt dit uit. Zo staan alle lantaarnpalen scheef. Briljant gedaan. Overigens is het in Engeland heel normaal dat er MacDonalds, Burger King en/of Kentucky Fried Chicken restaurants in het park aanwezig zijn.

Van X:No Way Out hadden we al gehoord dat het een tamelijk saaie baan was. Het feit dat de trein achteruit gaat maakt daarbij vrijwel geen verschil. Op vier, vijf plaatsen in de baan wordt deze stilgezet om vervolgens weer in sukkeldraf verder te rijden. Zonder visuele effecten onderweg is dit inderdaad geen aanrader.Thorpe park biedt nog een hele reeks attracties waaronder een gebied met diverse kindercarousels, vintage cars, een min of meer standaard logflume en een freefall tower. De meeste attracties hebben we wel gedaan.

Verder is er nog een deel met een aantal thrillrides bij elkaar. Hier staat een Enterprise, een Flying Carpet en een Afterburner. Die laatste (Vortex genaamd) geeft een goede lange rit. De wachttijd kan daardoor wel iets oplopen maar dan heb je wel het gevoel dat het het wachten waard was.Tenslotte hebben we de Pirates 4D show nog gekeken. De film is dezelfde als in Phantasialand en in Mirabilandia, maar het theater is mooi gethemed hier en er is een (elektronische) papagaai die het publiek vermaakt terwijl de zaal volstroomt. Ook de effecten tijdens de film doen het goed.Over het algemeen moet ik zeggen dat Thorpe park een completere set attracties aanbiedt dan Chessington. Natuurlijk zijn er Nemesis Inferno en Colossus, maar ook door Tidal Wave, Ribena Rapid River, Detonator en Vortex. Daarnaast is er ook voldoende theming aanwezig. Wat mij betreft een top park waar is zeker nog eens terug zou willen keren.

Na een lange warme dag terug naar onze slaapplek in Walton, maar niet nadat we in een Engelse pub Engeland op het laatste moment nog van Frankrijk zagen verliezen. De volgende dag zouden we naar Skegness rijden.