Cedar Point

06/06/2006
Cedar Point heeft een geweldige verzameling achtbanen. De hoeveelheid bezoekers die ze hier kunnen verwerken is verbazingwekkend. Veel banen draaien met drie of zelfs met vier treinen waardoor de wachtrijen vaak wel lang lijken maar het blijft continue doorlopen en m.u.v. Millennium Force en Top Thrill Dragster hebben we nergens langer dan een kwartier hoeven wachten. Het park is trouwens verschrikkelijk groot. Van de ene naar de andere kant lopen duurt zeker een half uur. Er zijn wat rustiger plekken in het park waar geen achtbanen in de buurt zijn. Er wordt druk gewerkt aan de nieuwe achtbaan waarvan we nog niet weten wat het gaat worden omdat het nog niet aangekondigd is.

Top Thrill Dragster is fantastisch. De baan mag dan een meter of 10 lager zijn dan Kingda Ka, een paar kilometer per uur minder snel en er ontbreekt een heuvel, maar de rit is veel beter en soepeler. De thematisering is completer en het verschil in hoogte merk je eigenlijk niet. De ERT op Top Thrill Dragster was veel beter vol te houden dan Kingda Ka. Ik heb zes keer kunnen rijden.

Mantis Rougarou is mijn eerste B&M Stand-Up coaster en niet te vergelijken met Shockwave. De elementen worden met gemak genomen en komen lang niet zo geforceerd over dan de Intamin variant in Drayton Manor.

Millennium Force dan, waar we vanochtend een ERT op hadden, heeft een enorme snelheid en een ongelovelijke first drop. De rest van de baan is nog steeds erg snel maar helaas ontbreekt het aan airtime. Als je achterin zit zijn er twee of drie heuvels waar je airtime kunt vinden. Voor liefhebbers van hoogte en snelheid is het een ideale baan.

Na de ochtend ERT lopen we door naar Wildcat (#321), de Schwarzkopf coaster, die hier in de buurt staat. Wildcat is de beste coaster van dit type waar ik in heb gezeten. Zo bijzonder soepel voor een baan van deze leeftijd. Qua onderhoud zit het dus wel goed in Cedar Point.

Cedar Point heeft ook een van de nog weinig overgebleven suspended coasters. Iron Dragon (#323) is echter helaas niet zo heel spektaculair vergeleken met een aantal van z'n betere soortgenoten. Het is niet slecht maar wel een beetje een tamme rit.

Magnum XL-200 (#324) was dan weer een echte tegenvaller. Op de beelden die ik eerder had gezien leek het een erg leuke achtbaan. Het ding is echter vrij ruw en de airtime nogal lomp. Voorin wordt je een paar keer flink met je benen tegen de beugel gesmeten en achterin is het al niet veel beter.

Het is hier in de omgeving rijkelijk bedeeld met Zierer Tivoli Large achtbanen en ook Cedar Point biedt deze aan als Woodstock Express (#325). De trein heeft vrolijke kleuren maar verder valt er niet veel over te vermelden.

Gemini is op het eerste gezicht een houten achtbaan maar is feitelijk van staal met alleen een houten onderstel. De baan is dubbel uitgevoerd en dus raced Gemini (Red) (#326) tegen de blauwe trein. Ook Cedar Creek Mine Ride (#327) heeft een basis van hout en een stalen track. Voor een mine train van Arrow is dit nog best een fijne baan.

Wel weer erg leuk is Wicked Twister (#328). Voor zover ik weet de enige LIM shuttle coaster met aan beide zeiden een twist. Voorin en achterin wordt je 360 graden rondom gedraaid. Achterin kun je dan ook nog langs de ronddraaiende trein naar beneden kijken. Hoe simpel de baan er ook uitziet, het is qua ritbeleving zeker niet saai.

Disaster Transport (#329) is een bobslee achtbaan maar dan volledig indoor. Qua concept uniek volgens mij maar het indoor aspect voegt op zich niet heel veel toe.

De grote verrassing voor mij was Raptor (#330). Deze baan heeft een mooie layout over een vrij groot stuk park, raast bliksemsnel door alle zes inversies en is heerlijk soepel. Een van de betere B&M Inverted banen wat mij betreft en een stuk interessanter dan de Batman varianten.

Nog meer hout vinden we in de vorm van Blue Streak (#331). Hoewel de baan niet opvalt tussen de giganten in dit park, is het een prima baantje en zeker niet de minste van de verzameling hier. Sterker nog, Blue Streak bevalt mij stukken beter dan de veel grotere en imposanter uitziende Mean Streak (#332). De laatste heeft echter veel remmen onderweg en is daarmee niet echt spannend.

Al met al heeft Cedar Point een geweldig goed en gevarieerd aanbod aan achtbanen en zorgt voor een prima capaciteit zodat de wachtrijen nog overzichtelijk blijven. Voor de achtbaanliefhebber is dit toch wel het park wat niet mag ontbreken.


Uitzicht vanuit de hotelkamer op Top Thrill Dragster. Het kan beroerder op je verjaardag.


Top Thrill Dragster. Wat een power. Wat een geweld. Wat een heerlijk soepele baan.


Het station van Top Thrill Dragster.


Prachtig design van de treinen.


Corkscrew biedt een loop en twee corkscrews. Valt niet tegen voor een Arrow.


Iron Dragon is een van de weinige suspended coasters. Niet de meest opwindende rit.
Een lekkere B&M Stand-Up coaster. Mantis is erg comfortabel.
De lifthill van Magnum XL-200. Voorin en achterin niet echt prettig met zo'n beugel boven je benen.
Alweer een Tivoli Large coaster van Zierer: Woodstock Express.


Gemini is een racing coaster. Bijzonder is de stalen track op een houten onderbouw. Het voelt en klinkt als een stalen achtbaan.
Cedar Creek Mine Ride valt niet tegen als minetrain ride.
Bouwwerkzaamheden. Er is nog niet zoveel te zien.


Millennium Force. De hoogste werkende achtbaan met lifthill. De snelheid is fantastisch maar weinig airtime.


De lifthill ziet er imposant uit.


Intamin LIM shuttle coasters zijn leuk! Deze heeft een wokkel aan beide kanten. Achterin zitten en dan achteruit 360 graden ronddraaien is een aparte ervaring.


Een van de beste achtbanen hier: Raptor. Lekkere layout en zes vlotte inversies.


De helix aan het einde.


De eerste inversie is een flinke loop.
Blue Streak is een kleinere Out and Back houten achtbaan. Hij raakt wat ondergesneeuwd hier tussen alle andere coasters maar het is een lekker baantje hoor.


Een winkel vol Snoopy zooi.


De Wildcat is een waanzinnig soepele Schwartzkopf baantje. Een genot.
SkyHawk is de nieuwste aanwinst van Cedar Point. De hoogste S&S Swing ride.


Mean Streak heeft wat teveel remmen onderweg (o.a. op de first drop) om echt goed te kunnen zijn. De baan ziet er verder indrukwekkend uit.
Tot ziens Cedar Point!