Beijing Shijingshan Amusement Park

09/01/2008
Beijing Shijingshan Amusement Park ligt in het oosten van Beijing en heeft precies tien werkende achtbanen. Het park is enige tijd geleden in opspraak gekomen omdat er veel van de Disney parken was gekopieerd. Sindsdien hebben ze alles wat op Disney leek weer afgebroken of opnieuw gethemed. Daarbij hebben ze dit jaar ook nog eens een stuk aangebouwd met allemaal vrolijk gekleurde nieuwe attracties en winkeltjes.

Mede omdat er veel minder verkeer op de weg was dan verwacht voor een maandagmorgen staan we een half uur te vroeg al voor de poort. Het is gelukkig weer een stralende dag en zelf op dit vroege uur (half 9 's morgens) al goed warm. De scholen zijn vandaag weer begonnen en dat is goed te merken. Naast onze groep van 30 man/vrouw is er nauwelijks iemand te bekennen. De hele dag door is het extreem rustig in het park. De attracties gaan dan ook pas draaien als er genoeg van onze groep komen opdagen.

Erg origineel met de naamgeving van de attracties zijn ze hier niet. Zo komen we bij de eerste achtbaan van de trip met de naam Mine Coaster (#580). De trein ziet er inderdaad uit als een locomotief met aanhangers. Qua rit stelt de baan niet bijster veel voor: de lifthill gaat door de nogal fake uitziende berg omhoog en daarna maken we drie rondjes om en door de berg naar beneden waarbij de track af en toe met een klap weer omhoog knikt. Voor mensen met een zwakke rug niet bepaald een aanrader.

Vlak achter de Mine Coaster ligt Feng Shen Coaster (#581), een tamelijk aparte shuttle loop coaster van Chinese makelij. De trein wordt eerst vooruit via een lifthill aan de ene kant omhoog getrokken en daarna volgt een bijna horizontaal stuk. Dan wordt de trein losgelaten en razen we achteruit door het station, knikken nog een stuk verder naar beneden en gaan dan achteruit de loop door. Het andere keerpunt is een steile paal waar we niet heel hoog in gaan. De loop op de weg terug naar het station wordt dan ook maar ternauwernood gehaald. Met een flinke kloink klap de trein op zijn upstopwielen bovenin de loop. Uiteindelijk worden we in het station geremd. Ook vreemd trouwens: de veiligheidsgordel wordt door het gat van de schouderbeugel heen gehaald en kan niet strak worden getrokken. Al met al een unieke ervaring.

Om bij een ander deel van het park te komen moet treinrails worden overgestoken en daarvoor is een brug met veel traptreden geplaatst. Aan de overkant vinden we als eerste Shenzhou Coaster, een baan die veel lijkt op een Vekoma SLC maar het is een Chinese kloon hiervan en behoorlijk anders. De baan is echter nog gesloten tot 11 uur, zo wordt ons geduldig uitgelegd.

Een stuk verderop vinden we in de bosjes verscholen Worm Coaster (#582), een kinderachtbaan die weer veel op een Wacky Worm lijkt maar alweer een Chinese variant hierop blijkt te zijn. Worm Coaster is opvallend soepel en heeft een opvallend kleine opening in de appel waar we doorheen gaan. Geen slechte achtbaan!

Spinning Coaster is een probleem want er is verrassend weinig actie bij de baan. De attractie blijkt defect en zeker voor de rest van de dag gesloten. Bummer want een Chinese (Golden Horse) spinning achtbaan ontbreekt nog in het lijstje.

Er is ook een achtbaan bij die niet in China is gebouwd. Atomic Coaster (#583) (namen he) is van het Japanse Senyo. De baan is wel okee. Na de lifthill is er een bocht naar rechts en dan volgt een looping die nog best soepel is. Ook de twee kurketrekkers daarna zijn opvallend vloeiend. Goed uitgevoerde baan en ook erg fotogeniek. Voor de enkele Chinees die wel in het park rondloopt zijn wij kennelijk ook een bezienswaardigheid. Er wordt regelmatig stilgestaan om te kijken hoe wij in en uit een achtbaan stappen.

Space Trip (#584) is wel weer van Chinese makelij en houdt het midden tussen een Flitzer en een Mouse achtbaan. De karretjes lijken wel geheel van plaatstaal en denderen over de baan. Omdat de treintjes éénpersoons zijn en er maar drie van draaien is de capaciteit bedroevend maar gelukkig is het nog steeds niemand anders in het park. We zijn er dus met een clubje van een man of tien met een kwartiertje wel doorheen. Een beetje een stuiterbaan maar best grappig om te doen.

Nog iets meer stuiterend, zeg maar stuitend, is Crazy Mouse (#585), een mouse coaster met hele platte stalen treintjes. Ook hier weer een probleem met de capaciteit met éénpersoons treintjes. Goed vasthouden hoor zegt de mevrouw nog en al kledderen worden we de lifthill opgetakeld. De tip van die mevrouw was niet overbodig.

Het is 11 uur geweest en we nemen een kijkje hoe het er met onze kloon SLC Shenzhou Coaster (#586) voor staat. De draait nog niet maar dat blijkt te liggen aan een gebrek aan bezoekers. Als we een ticket kopen kunnen we instappen. Shenzhou blijkt een verrassing. Vrijwel iedereen die voorin of achterin de trein heeft gezeten klaagt over een vreselijk ruwe baan en harde klappen. Ik zat precies in het midden van de trein en had eigenlijk nergens last van, misschien omdat ik mijn hoofd naar één kant tegen de schouderbeugel gedrukt hield. Wel een paar hele vreemde zaken aan deze baan wat al begint met de eerste loop wat hier echt een loop is en niet een cobra roll zoals bij een normale SLC. Dan de tweede inversie waarbij de trein zo langzaam gaat dat je op je kop in de beugel hangt en de stoel volledig kwijt bent. De aanloop naar de corkscrews gaat onder een hoek van 60 graden en de hele weg hang je dus schuin in de beugel. Vervolgens worden de kurketrekkers heeeeel langzaam ingezet en genomen waardoor je weer ondersteboven komt te hangen in de beugel. Werkelijk een van de meest bijzondere banen die ik heb gedaan. Maar voor mij gelukkig geen pijnlijke ervaring dus.

We bezoeken de nieuwe sectie van het park en het ziet er hier aanmerkelijk frisser en netter uit. Er is een top spin met ongelijke armen waar ik even oversla maar de uitvoering is heel erg netjes. Jurassic Adventure (#587) is een nieuwe indoor achtbaan. De berg waar het in gebeurt is helaas weer erg nep maar de baan zelf is prima in orde en aan de aankleding binnen is behoorlijk aandacht besteed. Natuurlijk ziet het er daar ook niet heel overuigend uit maar met de middelen waar mee gewerkt moest worden is het resultaat zeker niet slecht. Helaas van binnen geen foto's kunnen maken.

Ook nieuw is Spinning Batman (#588). Het is niet helemaal duidelijk wat de bedoeling is met deze baan want er zijn twee soorten treinen. De treintjes die nu onder de baan hangen hebben twee stoeltjes vooruit en twee achteruit, rug aan rug. Spinnen doen ze niet. Dan staat er op een zijspoor een ander soort trein met vier stoelen naar elkaar toe gericht. Of deze wel draaien is onbekend. Na de vertikale lift zijn we in ieder geval blij dat we niet ronddraaien want de rit is al ruw genoeg. De bochten worden zonder te remmen genomen en zijn zeer krap. Vooruit rijdend kun je de klappen nog een beetje opvangen maar achteruit zie je uiteraard niet wat er aankomt. De aankleding we wel aardig; de supports zijn vermomd als bomen; maar de baan is toch geen groot succes wat mij betreft.

Via het nieuw gebouwde kinderdeel lopen we terug richting de ingang. Helaas blijkt op de terugweg de 4D soaring attractie (soort van Disney's Soaring ??) de hele dag al gesloten.

Beijing Shijingshan Amusement Park is een aardig park maar tussen de tien achtbanen zit geen uitschieter. We hebben ons een paar uur goed vermaakt maar meer tijd was, ook gezien de weinige bezoekers, niet nodig.


Het is nog zeer rustig maar al wel prachtig weer bij de ingang van het park.


De plattegrond met de spoorbaan dwars door het midden.


Mine Coaster, the whiplash ride. Nouja, zo erg was het nu ook weer niet.


De ingang van Feng Shen coaster.


De lifthill op en dan achteruit weer terug.


Nee niet Spaceship Earth maar de plaats voor de Chinese versie van Soaring.


Om de treinrails over te steken moeten we over deze brug.


Het station van Shenzhou, de SLC kloon. Shenzhou was een chinese satelliet waarvan een kopie hier op het dak staat.


Shenzhou vanaf de brug.


Dit zijn de ticketverkooppunten. Ze komen zo in allerlei soorten en maten.
Worm Coaster met bijbehorende ticket stal.


Wheeeeee.


De spinning coaster moeten we even laten voor wat het is.


Roller Coaster.


Het kasteel is ongeveer het enige wat nog aan Disney doet denken maar deze is groter.


Space Trip is een kruizing tussen een Mouse en een Flitzer.


Kedeng kedeng kedeng.


Een heuze wachtrij van clubleden voor Crazy Mouse.


Kedeng kedeng kedeng.


Mooi uitgevoerde top spin.


Nieuw dit jaar: Jurassic Adventure.


Ook nieuw: Spinning Batman. De treinen spinnen niet en het heeft ook niets met batman te maken.


Happy riders.


Kiddieland is erg kleurig en leuk gedaan.
Het gebied heet Dream World.