Marineland Theme Park

09/16/2011
Voor het werk moest ik deze week in Toronto zijn en dat was een mooie gelegenheid om een paar dagen langer te blijven om een paar attractieparken te bezoeken. Vrijdag was als eerste Marineland aan de beurt.

Ik wist vooraf niet goed wat ik van dit park kon verwachten. Een entreeprijs van zo'n $45 leek op voorhand nogal veel voor het aantal attracties dat werd geboden.

Vanuit Niagara Falls is het slechts 10 minuten rijden naar Marineland. Er staan niet vreselijk veel auto's op de, overigens gratis, parkeerplaats. Ook bij de kassa's is vrijwel niemand te bekennen. Het lijkt erop dat het een erg rustig dagje in het park gaat worden. Op de parkmap is al te zien dat het park erg ruim en groen is opgezet. Zo loop ik dus een kwartiertje door het park voordat ik bij de eerste attractie aankom zonder andere bezoekers tegen te komen.

In het parkdeel met de grotere attracties bevinden zich wat flatrides waaronder Ocean Odyssey, de nieuwe 'vliegtuigjes' draaimolen met wagentjes in de vorm van diverse vissen. Daarnaast Flying Dragon, een vliegend tapijt met drakenthema en Hurricane Cove, de himalaya ride met bootjes. Alle huisjes en gebouwen zijn in passende middeleeuwse stijl wat er erg vrolijk uitziet. Even verderop wordt het aanbod nog wat interessanter met de Sky Hawk condor. Hiervanuit is het park te overzien maar door de grootte van het park is dit nog maar een beperkt deel.

Marineland biedt naast de attracties ook diverse dieren uit de zee. Arctic Cove is één van de bassins, in dit geval met een ruim aantal witte Beluga Whales. Voor zo'n $8 kun je hier wat vis kopen om aan de dieren te voeren. Er worden dan tevens foto's gemaakt die weer gekocht kunnen worden. Het water ziet er kristalhelder uit en de Beluga's lijken gelukkig te zijn met hun huisvesting. Er is ook de mogelijkheid om de dieren onder water te bekijken en dan blijkt hoe groot deze dieren werkelijk zijn. Mooi om te zien.

Voor het volgende deel van het park moet een reeks houten bruggen overgestoken worden waaronder vele vissoorten rondzwemmen. Ook voor deze vissen is voer te verkrijgen. Direct na de bruggen kom ik Magic Experience tegen, een Huss Magic. Altijd leuk om even een ritje in mee te nemen. Helaas gaat de rit volledig op de automaat en het programma is niet bijster spannend.

Wel spannend is het volgende dierenverblijf: beren! Hiervoor is een ruim bemeten sectie beschikbaar gesteld aan deze machtige rovers. Wederom is materiaal voor het voederen te koop en dat weten de beren ook. Zij hebben dan ook geen enkel probleem om naar de mensen toe te komen zwemmen om vanuit het water een hongerige blik op te zetten.

Dan is het coastertijd. Dragon Mountain (#730) wordt aangekondigd als 's werelds grootste stalen achtbaan. Dat hebben ze dan creatief gemeten want het is uiteraard noch de hoogste noch de langste stalen achtbaan, niet eens bij benadering. Toch is Dragon Mountain natuurlijk geen klein achtbaantje. De fun begint al in de wachtrij, die nu helemaal leeg is. Via de grot in de berg wordt het station bereikt. De trein verlaat de grot en gaat dan via de lifthill langs de berg omhoog. Na de drop volgen twee loopings achter elkaar en daarna een enorm lang stuk track met een helix in wat een vulkaan moet voorstellen. Vlak voor een tunnel komt de trein geheel tot stilstand om dan langzaamaan weer onder de grond snelheid op te pikken. Bij het verlaten van de tunnel wordt direct een butterfly element ingezet om met een bocht weer terug het station in te rollen.

Dragon Mountain is best een merkwaardige achtbaan met de actie helemaal in het begin en tegen het einde met daar tussenin een lang stuk waar voor mijn gevoel meer mee te doen was geweest. De baan is, Arrow waardig, ook niet bijzonder soepel. Ik had eigenlijk van een dergelijk groots aangekondigde baan toch iets meer verwacht.

Sky Screamer is een shot & drop toren en volgens het park zelf de hoogste triple-tower ter wereld. Er wordt een hoogte van 137 meter opgegeven maar dat zal dan inclusief de heuvel waar de toren op staat zijn. Het is dan ook een hele klim om Sky Screamer te bereiken. Vandaag is maar één van de drie armen in gebruik en dat is voor het bezoekersaantal meer dan voldoende want ook hier is het direct instappen. De lancering is heel behoorlijk en aan de top is een flinke dosis airtime te beleven. Het uitzicht over de Niagara Falls is indrukwekkend. Helaas mogen er geen fototoestellen mee.

In de Friendship Cove bevinden zich de Orca's en ik kom juist op tijd voor de show die met deze machtige dieren gegeven wordt. Opvallend is hoe dicht het publiek bij de rand van het bassin kan komen staan. De Orca's springen en plonsen dat het een lieve lust is. Het is knap hoe deze dieren op gebaren van de trainers / verzorgers reageren en precies begrijpen want van hen verwacht wordt. Een indrukwekkende show met zeer indrukwekkende dieren.

De meeste restaurants in het park zijn voor de rest van het seizoen gesloten, alleen de Hungry Bear is nog beschikbaar. Er is keuze uit pizza, kip en hamburgers. Ik klaag niet vaak over eten maar de hamburger en frieten zijn echt niet lekker en de helft verdwijnt dan ook weer in de vuilnisbak.

Dan is er nog een gebied met attracties voor de hele familie. Er staat een leuke verzameling met kleinere rides voor de kinderen waaronder Viking Adventure de rockin' tug, Orca Screamer de kiddie droptoren, een zeer kleurrijke Bumble Bee draaimolen en een Tivoli Small achtbaan met de naam Lady Bug Coaster (#731). Deze laatste moet natuurlijk even uitgeprobeerd worden.

Tenslotte begeef ik me naar de laatste show van vandaag. In het King Waldorf Stadium wordt gedemonstreerd wat de zeehonden en dolfijnen allemaal kunnen. Een aardige show maar het haalt het lang niet bij de Orca's eerder vandaag. Er zijn plannen voor uitbreiding van het park met wat het grootste aquarium complex van de wereld moet worden. Hierin gaan haaien, roggen en nog veel meer aquariumvissen een plaats krijgen.


De Skylar toren staat op een steenworp afstand van het hotel aan de Canadese kant van de watervallen.


De ingang van Marineland met de vlaggen van Ontario, Canada en de USA.


Ocean Odyssey is één van de laatste aanwinsten van het park.


Zoals gezegd is het een zeer open park met heel veel groen.


Alles hier is in middeleeuws thema opgezet, zo ook deze Flying Dragon.


Altijd fijn zo'n rondje met uitzicht in een condor.


Vriendelijke Beluga Whales.


Onder water zie je pas goed hoe groot deze dieren zijn.


Erg weinig bezoekers in Marineland vandaag. Het is nochthans schitterend weer.


Huss Magic in beren thema.


Met aan de overkant de berenkuil.


De wachtrij naar Dragon Mountain is al erg indrukwekkend.


Uit de tunnel direct door het butterfly element en het laatste rechte stuk voor het station op.
De Sky Screamer staat prominent in het midden van het park en biedt een fraai uitzicht over de omgeving.


Vanaf de heuvel waar de toren op staat is de skyline van Niagara Falls te bewonderen.


De Orca show alleen al maakt het bezoek aan dit park de moeite waard.


In het family rides gedeelte onder andere deze Space Avenger. Helaas buiten gebruik.


De Lady Bug Coaster doet het dan weer wel.


Viking Adventure lijkt ook vrij nieuw.


Terug in het toeristische hart van Niagara Falls.


Genoeg vertier in deze plaats, ook buiten Marineland zijn wat attracties te vinden.


's Avonds nog even een hapje eten in het Hard Rock Café.