Luna Park Lódz

07/21/2012
Het belooft een zonnige dag te worden in Lódz vandaag. Na een prima ontbijtbuffet rijden we een klein stukje naar het stadspark waar de dierentuin en het lunapark zich bevinden. Het is kennelijk nog erg vroeg voor de Polen want het is nog heel erg stil bij de attracties en er is nog niet veel in beweging. Zo te zien staan de meeste spullen hier al een tijdje, het ziet er allemaal wat verwaarloosd uit maar niet onveilig.

Als eerste willen we de Jet Star achtbaan proberen. Er zit een oudere dame in het kassa hokje en we willen twee kaartjes kopen van 8 zloty per stuk (2 euro). We hebben echter alleen nog maar briefjes van 100 zloty en daar heeft ze het niet van terug. Ze probeert ons van alles uit te leggen in het pools maar we begrijpen alleen dat ze niet kan wisselen en dat we het bij een andere kassa moeten proberen. Dan maar eerst naar het andere achtbaantje gelopen.

Ook bij de Kolejka Wiewiór (#760) staat geen enkele bezoeker en ook hier kan niet van 100 zloty worden gewisseld. Deze mevrouw gaat zelf met ons briefje aan de wandel en weet het vervolgens wel in kleinere biljetten om te zetten. Zo maken we dus eerst een rondje op deze elektrische kinderachtbaan die uit niet meer dan een kleine ovaal bestaat. Het blijft alleen niet bij één rondje maar we blijven maar rondgaan totdat ik zelf maar aangeef dat we wel weer genoeg hebben gehad.

Dan weer naar de Jet Star (#761) maar ook van een briefje van 20 kan geen wisselgeld worden teruggegeven. Dan maar niet, dan betalen we wel 20. Deze Schwarzkopf baan van 13 meter hoog heeft ook betere dagen gekend maar is gelukkig niet al te ruw. Het is best een vermakelijke rit en ook de handmatige rem aan het einde is niet vervelend.

We lopen een ronde over de rest van het parkje en langzaam komt er wat meer volk binnen gelopen en komen er meer attracties in actie. Het lunapark kent nog een aantal oude klassiekers zoals de calypso en een paratrooper met de naam Parasole. Die laatste moet ik toch even proberen, ik blijf het erg leuke simpele attracties vinden. Deze versie draait behoorlijk hard en vooral ook weer erg lang rond. Als ik 5 minuten later weer uitstap moet ik toch echt even gaan zitten. De calypso sla ik deze keer dus maar even over.

Na het maken van nog wat foto's hier en daar lopen we terug naar de auto en rijden we Lódz weer uit. Het zou iets meer dan 3 uur rijden moeten zijn naar de volgende plaats Ostrowiec Swietokrzyski. Het duurt alleen even voordat we echt de stad uit zijn. Ongeveer halverwege, qua afstand, houdt de snelweg voor ons op en gaan we verder over een tweebaansweg waar de maximumsnelheid een stuk lager ligt. We rijden dorp in en dorp uit. Het schiet niet erg op maar het is wel een stuk interessanter rijden dan over de snelweg natuurlijk. De rest van de route zullen we wellicht ook niet zo heel veel snelweg meer zien.

Eenmaal bij het hotel blijven we even plakken en besluiten dan ook maar hier te blijven eten.


De ingang van het Lunapark Lódz.


Sommige attracties zien er nog prima uit, hoewel ze al wat ouder zijn. Deze Schlittenfahrt is nog heel fraai.


De kiddie achtbaan.
Deze Jet Star is de moeite waard. Kost alleen wat moeite om je tickets te kopen.
De Circus Hoppala is waarschijnlijk de modernste attractie hier. Niet onze soort molen.


Het spookhuis.


Voyager is een primitief soort enterprise.


Ik in de paratrooper.


In de wat grotere plaatsen onderweg nog veel van dit soort huizen.


De rest van de dag rijden we over deze wegen. Prima onderhouden en lekker rustig touren.


Het wordt steeds heuveliger naarmate we het hotel naderen.


Bij het hotel een vijver met koi's en een barbeque gelegenheid.